5 неща, които да обмислим, преди да си купим диван

Закупуването на диван е една от най-важните инвестиции, която предстои на всеки от нас, заел се с обзавеждане. Това е мебел, която заема голямо място и трябва да бъде съобразена с размера на стаята, стила на обзавеждане и предпочитанията на собственика. На него повечето от нас прекарваме голяма част от времето си – когато се събираме със семейството и близките си, когато гледаме телевизия, когато се излежаваме и релаксираме. Той ни дарява с утешителна прегръдка след дългия работен ден, даряваща ни спокойствие и дългоочаквана почивка.

Диванът е любимото място на много от нас и затова изборът му е толкова важен. При избора на подходящ вариант трябва да имаме предвид следните неща. Диванът трябва да осигурява достатъчно място и комфорт, да бъде стилен, понеже се явява фокусна точна в нашата всекидневна и да бъде устойчив. Ще дадем няколко съвета, които ще ни помогнат да направим правилния избор.

1. Тествайте, преди да закупите

Най-често се срещат дивани с дълбочина на седалката най-малко 60 см, което дава достатъчно място и удобство. Но дълбочината на седалките може да бъде различна за различните модели, затова изпробвайте различни варианти, за да сте сигурни, че ще изберете най-удобния за вас. Когато става въпрос за височина на облегалката, повечето дизайни са с височина между 45 см и 50 см. Няма правилна или грешна височина, така че е въпрос на вкус на какъв вариант ще се спрете. Накрая проверете общата ширина, с изключение на подлакътниците, ако обичате да се излежавате на дивана.

2. Инвестирайте в по-здрави мебели със стабилна рамка

Отделете възможно най-добър бюджет, за да си позволите диван с качествена рамка – тя ще ви гарантира години издръжливост. Твърдата рамка от твърда дървесина е добър вариант, но трябва да бъдете предпазливи по отношение на отделните частици или метални конструкции.

3. Проверете пълнежа на мебелите

Не забравяйте, че това, което е в дивана, е също толкова важно, колкото и това, което е отвън. Възглавниците с пълнеж осигуряват комфорт, но те ще се нуждаят от поддържане, понеже пяната или пълнежът с влакна могат да се сплескат и да загубят формата си с течение на времето. Препоръчваме комбинация от перо и пяна, тъй като перата дават мекота, докато пяната осигурява структурата.

4. Фокусиране върху тъканите

Независимо дали обичате смели цветове, шарки или неутрални цветове, вашият избор на тъкани за тапицерия ще окаже огромно влияние върху стаята, така че внимателно избирайте, за да сте сигурни, че се вписва в цялостното обзавеждане. Естествените материали могат да избледнеят при силна слънчева светлина, така че помислете за синтетична тъкан, ако диванът е близо до прозорец. Ако имате куче или котка, изберете текстил, който е лесен за почистване. Заслужава си да се спрете на възглавници със сменяеми калъфки, тъй като те могат да бъдат сменяни и да се перат.

5. Измерване

Уверете се, че правилно сте преценили размерите на дивана, така че той да пасне и да оползотвори вашето пространство. Също така проверете размерите на вратите и стълбищата, през които диванът ще трябва да минава. Ако достъпът е ограничен, може да се наложи да се възползвате от варианти, които се разглобяват или дори от модулен дизайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *