Как да изберем подходящо обзавеждане за хол?

Независимо дали живеете самостоятелно или със семейството си, вашата всекидневна е от ключово значение. Тази стая е мястото, където прекарвате времето си заедно, и това е стаята, в където ще поканите вашите гости. Ключът към правилното обзавеждане на тази стая, е то да бъде такова, че да отговаря на вашите нужди. Ето и стъпките за правилно планиране на обзавеждане за хол.

Етап 1: Направете план

Вземете размери. Използвайте рулетка, за да измерите дължината и ширината на стаята си. Също така отчитайте размерите на всички ниши или други места в помещението.


Създайте план на пространството. Определете и очертайте няколко различни начина, по които мебелите могат да се поставят в стаята. Също така трябва да вземете предвид оставянето на поне един метър свободно пространство между тях. По-малкото разстояние ще ви накара да се чувствате така, сякаш трябва да се „изнизвате“ между мебелите си, докато преминавате.

Проверете вратите си. Измерете колко широки са те, за да предотвратите потенциални неприятности при доставката. Не искате да закупите мебел, която да не можете да влезе в къщата ви.

Разчертайте всекидневната си. След като определите колко място можете да спестите за мебели и къде искате те да бъдат, отбележете тези места на пода, за да получите по-добра представа. Използвайте лента или листове от вестници.


Помислете как ще се използва стаята. Ако често се събирате там и я използвате постоянно, ще ви трябва здрава, устойчива на петна мебел, особено ако децата ви са още малки. От друга страна, ако вашата дневна ще бъде само място за посрещане на  гости, можете да изберете по-крехки мебели, изработени с деликатни тъкани.


Обърнете внимание на архитектурата на помещението. Някои стаи разполагат с вградени дизайнерски елементи, които могат да ви помогнат да определите вида на мебелите, които ще изглеждат най-добре в стаята. Например, ако имате рустикална камина, по-натурален декор с камъни и дърво в стаята може да е по-добър вариант от модерно обзавеждане. Модерните мебели от своя страна са много подходящ избор за всекидневна на апартамент с изглед към града.

Етап 2: Подбор и съчетаване на мебелите


Започнете с основните неща. Повечето от дневните разполагат с диван, фотьойл, масичка за кафе, ТВ шкаф или холна секция. Изберете тези основни елементи, преди да добавите аксесоари, помощни масички и т.н.


Инвестирайте разумно.Потърсете твърди мебели със здрави дървени рамки и извиващи се стоманени пружини. Висококачествените мебели струват малко повече, но те са по-устойчиви и издръжливи и ще се отплатят във времето.


Потърсете висококачествени, устойчиви на петна материи. Те ще ви накарат да се чувствате по-комфортно и ще издържат по-дълго от по-евтините тъкани. Тъканите, устойчиви на петна, са особено подходящи, ако имате малки деца, но те са добра идея, дори ако планирате само да използвате пространството за гости, тъй като разливането и причиняването на петна могат да се случат на всеки.


Проверете устойчивостта на рамката. Повдигнете единия крак на която и да е мебел на около 15 см от пода. Ако съседният крак не се е вдигнал, рамката е прекалено гъвкава и прекалено крехка.


Комбинирайте мебелите си. Всяка част трябва да допълва останалите. В противен случай стаята ви ще изглежда хаотично и безидейно. Ако имате тема за интериорен дизайн, като например модерен или традиционен, придържайте се към мебелите, които съответстват на вашата тема.

Добавете допълнителни мебели и аксесоари, колкото мястото позволява. Табуретките и допълнителните маси или места за сядане могат да добавят много, но и могат да ви лишат от твърде много пространство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *