Обзавеждане на дома в бохо стил

Обзавеждане на дома в модерния бохемски стил – вдъхновяващи идеи

Бохо стилът в интериора е въплъщение на безгрижието и свободата на въображението. В нашите географски ширини тази стилистична тенденция все още не е много популярна, но щом сме усвоили и заобичали мотивите на студените Скандинавски страни, определено ще ни е лесно да се привържем към слънчевия бохо стил.  Обзавеждането в този дух ще накара вас и вашите гости ще се насладите комфортна и релаксираща атмосфера.

Стил Бохо в интериора

Бохо е гъвкав и лесно се комбинира с основните стилове, като еклектика и съвременност. Така че, вашият дом в стила на Бохо може да стане абсолютно изключителна, защото тук можете да се възползвате от най-оригиналните дизайнерски решения.

От това какъв стил ще изберете, ще зависи и цвета и интериора. Например, хипи-бохото ви позволява да не се ограничавате нито в цветовата схема, нито в декора, но бохо-шикът в интериора вече изисква определена изтънченост, старинен чар и фино усещане за стил. Като цяло, за да декорирате интериора в стила на Бохо, на първо място, той трябва да бъде пропит с духа му.

Защо обзавеждането в стил Бохо е добра идея?

Първо, както вече казахме, бохо стилът придава уникална атмосфера на спокойствие и релаксация – удоволствие е да се приемат гости в такава атмосфера. Второ, тази посока е една от най-екологосъобразните, т.е. там са използвани материали, които са безопасни за здравето: от довършителните работи на стените, пода и тавана до декора. И на трето място, това е чудесна възможност за себеизразяване, защото този стил осигурява не само комфортни условия за вас и вашите гости, но и ви позволява да изпъкнете от обичайните интериори.

Цветове

Цветовата схема на стаята в бохо-стил зависи преди всичко от посоката, която сте избрали. Като цяло, този стил позволява използването на почти всички естествени нюанси в дизайна на една стая. Но ако ярките цветове ви причиняват дискомфорт, тогава можете да изберете по-спокойни нюанси от тенденцията еко-бохо (или плаж-бохо), където доминират по-леки цветове и можете да изберете водещ доминиращ цвят, например, кафяв.

Мебели, декор и аксесоари

Декорацията по стените може да бъде всякаква: текстурирана мазилка, боя, зидария … тук трябва да бъдете внимателни, освен ако не се спрете на тапети. Да изберете тапет в стила на Бохо, обаче, е много трудно.  Трябва да съобразите цветовете, както и орнаментите по тапетите. Те трябва да отговарят на стила, но и да пасват на останалата част от декора на стаята, както и на мебелите.

Що се отнася до пода, подходящи са дървени настилки или качествени плочки. Желателно е да се остави бял таван, но ако е възможно, може да го украсите с декоративни греди.

В идеалния случай мебелите трябва да са цветни: масички от дърво с дърворезби и етнически мотиви, издълбани дървени елементи, дивани, покрити с плътни покривки с ресни или кожи -това са типични елементи за класическия стил бохо. Съвременните направления могат да включват най-разнообразните и модерни мебели.

Например, стол от макраме или плетен стол може да бъде ефективно допълнение към вашия хол. За маса се спрете на пасващ модел във винтидж стил.

Бохо стилът е топъл, ярък и артистичен. Атмосферата, която създава, е спокойна, вдъхновяваща, уютна и стимулираща въображението. Този стил ще осветли и ще вдъхне живот в дома ви. Можете да обзаведете дома си в духа на бохо – подходящ е за всекидневната, спалнята, детската, коридора, терасата ви. В банята може да внедрите малки елементи, подсказващи за него, като плочки с орнаменти или аксесоари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *