Пролетно почистване и организиране на дома

Пролетното почистване е важно, но да организирате и подредите дома си е дори още по-значимо. Когато вещите ви са чисти и подредени, усещате целия си дом по-чист и по-привлекателен, а ежедневието е по-лесно и по-приятно. Мотивирайте се и посветете един уикенд (или два) на почистването и организирането на вещите и шкафовете във вашия дом.

Антре

Приберете всички зимни ботуши, ръкавици, шалове и шапки, непрочетени купчини писма и всичко друго, което е непотребно. Добавете достатъчно закачалки, рафтове и кутии за съхранение, за да държите вещите си в ред. Ако имате чекмедже близо до входа, поставете организатор вътре, за да държите малките предмети подредени и лесно достъпни.

Кухня

Преместете най-често използвание инструменти (дървени лъжици, щипки) отпред и в средата и поставете в някой шкаф рядко използваните инструменти. Пренаредете съдържанието на шкафовете си, за да преместите по-рядко използвани прибори, уреди и консумативи по най-високите рафтове и най-трудно достъпните зони, как държите вещите, които ежедневно и основно изпозлвате на удобно и лесно място.

Съвет: Подредете си „сутрешен шкаф“. Ако сутринта сте склонни да бързате, помислете за обособяване на кът в шкафа, където можете да запазите всички неща, които ползвате сутрин. Рафт или два ще поберат кафето, кафеварката, захарта и сухото мляко, овесените ядки, меда и кутиите за обяд за децата.

Перално помещение

Изчистете помещението от препарати и кутии, които не използвате. Обособете кош за пране. Това ще ви спести място, ще осигури усобство и ще скрие всики дрехи, които „чакат да бъдат изпрани“. Можете да се снабдите с втори кош за случаите, в които се събере повечко пране или ако желаете да спортирате прането по цвят.

Спално бельо

Ако в продължение на години сте трупали чаршафи и кърпи, без да сте се разделяли със старите комплекти, има вероятност да имате повече от необходимото. Два или три комплекта чаршафи на легло, както и два комплекта кърпи на човек, плюс допълнителен комплект за гостите, обикновено са достатъчно. Изберете най-доброто и подарете другите, освен ако бельото не е доста захабено. Ако е така е най-добре да го изхвърлите.

Съвет: Може да сгънете и съхраните всеки комплект спално бельо в неговата калъфка – така по-лесно ще ги съхранявате като комплект на едно място и бързо ще избирате кой да използвате, когато ги сменяте.

Спалня

Спалнята ви трябва да бъде спокойно и чисто място, посветено на почивка. Но често тя се превръща в склад за купчини пране и бъркотия, а не за приятно място за релакс. Сортирайте дрехите си, отделете дрехите за пране, сгънете  останалите и ги приберете по шкафовете. Премахнете използваните чаши за кафе и за вода, хартии и всякакви други предмети, на които не им е мястото там.

Баня

Голяма част от бъркотията в банята идва от продуктите, които не използвате. Тези предмети в крайна сметка се блъскат в шкафа или на рафта, където заемат ценно пространство и събират прах. Безмилостно сортирайте вашите продукти за красота и тоалет. Изхвърлете всичко, което не използвате. След като всичко се изчисти, подредете продуктите, които използвате ежедневно. Ако сте съхранявали лекарства в банята, преместете ги на друго място – влажността може да бъде вредна за тях. Изберете място, което е хладно, сухо и извън обсега на деца.

Книги

Съберете книгите, които сте купили, но не сте харесали и тези, които отдавна сте прочели, но които не бихте прочели отново. Можете да ги дарите на библиотека или да ги раздадете на приятели.

Документи

Преминете през къщата си и съберете всички произволни, несортирани купчини хартия, които можете да намерите, като направите един куп. Разгелдайте внимателно всички тях, отбележете предстоящите събития в календара си, подайте важни записи и платете сметките си, ако е необходимо. Всичко важно съхранете в джобове, папки или архивни кутии.

Технологични устройства

Изтрийте данните си от стари и неизползваеми устройства, след което ги пуснете в контейнер за рециклиране на мобилен телефон или ги върнете на доставчика на мобилни услуги за кредит. Архивирайте данните от компютъра си и другите устройства и ги прехвърлете на външен твърд диск или облак за допълнителна сигурност.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *