Силни и слаби страни на трите най-популярни дизайна за кухня

Ако ремонтирате кухнята си или планирате нова, първата ви работа е да изберете дизайн. Отворена или затворена концепция предпочитате? Какъв дизайн най-добре ще отговаря на вашия стил на готвене? Каква подредба да изберете, за да направите работните зони по-удобни? Всичко това зависи от избора ви за дизайн. Нека погледнем най-популярните варианти за дизайн за обзавеждане на кухня.

U-образни

U-образната кухня е често срещана в по-старите и в по-малките жилища (като апартаменти и градски къщи), но можете да ги намерите и в модерни сгради.

Плюсове:

U-образната кухня използва три стени със секции от шкафове, осигурявайки достатъчно място за съхранение предвид размера на вашата кухня. Тъй като уредите ви ще бъдат по-близо един до друг (особено в по-малките кухни), няма да се налага да ходите до другата страна на кухнята за приготвяне на храна или почистване.

Минуси:

U-образните кухни често създават чувството за теснота заради близостта на уредите помежду си. В резултат на това може да възприемете мястото като недостатъчно. Някои собственици предпочитат затворени кухненски пространства, но много потребители искат кухни с отворен дизайн. Много кухни с U-образна форма могат да създадат чувство за изолация от останалата част от жилището. По-обширните кухни, обаче, имат големи и разпръснати плотове, което създава объркване и разпръснатост.

Ако търсите начини да превърнете Вашата U-образна кухня в кухня с дизайн с отворена концепция, събарянето на стената може да направи точно това. Можете да създадете полуостров с бар седалки и така ще я свържете със съседните пространства.

Някои U-образни кухни са достатъчно големи, за да позволят остров. Пътеките между шкафовете трябва да са широки най-малко метър, за да е удобно преминаването.

L-образни

Тези видове кухненски оформления използват две стени със секции с шкафове, оформящи буквата L. Те обикновено включват остров в средата.

Плюсове:

L-образни кухни осигуряват ненадминат отворен концептуален дизайн. Те са удобни, предоставят място за почивка и общуване и могат да превърнат кухнята ви в истински център на дома. L-образната кухня е най-подходящата за остров, тъй като е просторна. Тя разполагат с достатъчно плотове и пространство за съхранение. Осигурява достатъчно работни зони.

Минуси:

Когато разполагате с остров може да сте сигурни, че имате достатъчно работно място. Но този допълнителен разход може да не отговаря на бюджета ви. Той може и да ви създаде неудобство. Работният триъгълник е по-голям в L-образните кухни. Докато някои собственици оценяват пространството, други ще се уморят от ходене напред-назад между печката, мивката и хладилника. Обикновено има и повече за почистване. Кухните с форма на L често изискват повече материали, а от там и по-висока цена, отколкото U-образните кухни.

Можете също така да удвоите пространството за съхранение и подготовка, като проектирате остров с формата на L.

Кухненски бокс

Кухнята тип кухненски бокс се разполага на една стена със секция с шкафове. При този вид също може да се добави остров.

Плюсове:

Този тип кухни увеличават пространството и създават ефективни зони за готвене. Вашите уреди са организирани и лесно достъпни. Дизайнът позволява да се възползвате максимално от ограничено пространство и да спестите място, когато проектирате новия си дом. Кухненските боксове са по-малки – няма да се налага да харчите цяло състояние за шкафове, плотове и гърбове, нито ще прекарвате много време в почистване.

Против:

От друга страна, по-малкият размер може да бъде недостатък. Ако искате голяма кухня с достатъчно пространство и място за съхранение, може да не намерите този тип кухня за подходящ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *