Шест съвета за пролетното почистване

Цветовете цъфтят, птиците пеят, а къщата ни все още изглежда спи зимен сън. Пролетното почистване е традиция, която ни позволява да освежим домовете си и да посрещнем слънчевите пролетни и летни дни „на чисто“ и освободени от ненужните вещи.

Почистете стая по стая

Почистването на вашия дом стая по стая е най-ефективният начин да почистите дома си не само през пролетта, но и по всяко време на годината. Използвайте помощен списък със зоните за почистване във вашия дневна, кухня, спалня, антре, които наистина се нуждаят от допълнително внимание, за да сте сигурни, че няма да ги пропуснете. Чувствайте се свободни да пропускате места, които наскоро са били почистени и да се съсредоточите върху частите на дома, които са били пренебрегвани през цялата зима.

Организирайте и изчистете елементарно

Една от най-важните части на пролетно почистване е да се отървете от нещата, от които не се нуждаете, и които допринасят за създаването на хаос в дома ви. Сега е удобно време да се възползвате от естествения подтик на пролетта да се отървете от предмети, които ви пречат и не са ви необходима, такива, които просто заемат пространство. Системният подход от четири стъпки за идентифициране на проблеми, анализ на причините, определяне на решения и прилагане на мерки могат да бъдат изключително продуктивни по това време на годината. Сортирането на вашите вещи ще помогне – боклук, предмети, които ползвате рядко, подаръци и сувенири, нужни предмети. Сега е страхотно време да планирате продажбата на някои от тях или даряването им за добри каузи. Почистването ще бъде много по-лесно, когато липсва бъркотията.

Включете всички членове на семейството

Ако се нуждаете от малко помощ в почистването, обурнете се къмсемейството си. Дори най-малкият помощник може да промени натовареността и да допринесе. Това всъщност е перфектното време на годината, за да накараме цялото семейство да работи заедно.

Заемете се със сезонните задължения

Има някои специални задължения, с които трябва да се заемем сезонно. Пренебрегваме ги през есента и зимата, но сега е време да запретнем ръкави и да приключим с тях. Въпреки че тези задачи трябва да се извършват само веднъж или два пъти годишно, те ще помогнат в поддръжката му и се явяват като превантивна мярка. Работата на открито като почистване на оградата, двора и прозорците може да бъде тежка, но има някои прости трика, които могат да ви помогнат да приключите по-бързо със задачите си.

Дръжте почистващите продукти на минимум

Магазини са пълни с търговски марки продукти, които да ви помогнат да почистите лесно и ефективно, но разнообразието може да бъде огромно. Десетки почистващи препарати означават десетки продукти, които да затрупват шкафовете и гардеробите ви. Не се поддавайте на изкушението да купите всички тези почистващи материали; истинските шампиони на пролетно почистване са по-основни консумативи, като добра универсална почистваща и микрофибърна кърпа и универсален дезинфекциращ препрат. Има дори домашно почистващи препарати, които можете да направите сами, което ще ви спести пари, като същевременно предпазите околната среда.

Създайте нови навици за почистване

Основното пролетно почистване, което включва цялата къща, е може да спомогне да се създадат нови навици за почистване, а също така може да направи по-лесно последващото почистването. Обикновените 15-минутни процедури за почистване се практикуват на всеки няколко дни, всеки от които включва серия от 1 до 2-минутни задължения. Такива са поддържането на повърхностите чисти, избягване на струпвания на вещи, дрехи и съдове. Те могат да направят забележително лесно поддържането на дома ви чист и подреден през цялата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *