10 основни черти на скандинавския интериорен дизайн

Скандинавският стил на обзавеждане е модерен и изключително популярен днес. Все по-често го срещаме в новите модели мебели, предлагани на пазара, в обзавеждането на обществени места като заведения, офиси, студиа, домове. Неговите предимства и съчетания печелят все повече привърженици, което допълнително го популяризира и развива.

Представяме ви 10 от ключовите характеристики, които идентифицират скандинавския интериорен дизайн и го правят един от най-популярните стилове днес.

1. Без големи килими или мокети

Килимът не е популярен в скандинавски стил. Вместо това тук срещаме дървените подови настилки, които понякога се омекотяват с дискретни килимчета или овчи кожи.

2. Светли, приглушени цветове

Тъй като зимните дни в Скандинавските страни са дълги и тъмни, скандинавските интериори обикновено са боядисани в бяло, за да запазят пространството светло. Когато става въпрос за цветове, в скандинавския стил на обзавеждане се използват меки и ненатрапчиви, които да запазят цялото пространство нежно, семпло и светло.

3. Дървото като основен щрих

Независимо дали за пода, по стените, дали са използвани за изработване на шкафове или аксесоари, скандинавският дизайн включва много дървени детайли. Дървесните мотиви придават топлина, чувство за уют и перфектно допълват скандинавски стил. Те му добавят особен чар, който печели сърцата на все повече хора. В съответствие леката тема на стила, материалът, използван в скандинавския дизайн, обикновено е от светла дървесина, като бук, ясен и бор.

4. Изчистени линии

В скандинавския дизайн няма много орнаментирани или натрапчиви детайли. Модерните, чисто облицовани, плътни детайли са много по-често срещани и са определяща черта на скандинавския стил. Срещаме спални и дивани от текстил с изчистени цветове, без декорации, мебели с опростен дизайн и неутрални цветове.

5. Изчистени пространства

Традиционно течение е в скандинавски домове е да не се съхраняват прекомерно много неща. Сега домовете се строят по-големи и има повече място, но идеята е пространство да се запази свободно, лишено от хаос и бъркотия, просторно и чисто. Това е основен аспект на скандинавския дизайн.

6. Прости акценти

Първо правило за поддържането на интериора далеч от хаоса, е да не събираме твърде много предмети. Това се отнася и за аксесоарите. Декорът се свежда до минимум в скандинавския дизайн. Оголени стени и изчистени пространства с малко акценти са характерни тук.

  

7. Простичък стил и при избора на играчки

Скандинавците обичат да поддържат нещата прости и практични. Дървените или текстилни играчки често запълват стаите за игра в скандинавските домове.

8.Повече естествена светлина

Тъй като в скандинавските страни е тъмно в по-голямата част от годината, естествената светлина е важно нещо, което стилът цели да увеличи. Ако изобщо се използват някакви пердета или завеси, онези, които са прозрачни или полупрозрачни, са предпочитани, за да оставят колкото се може повече светлина.

9. Зеленина

За да помогнат за осветляването на пространствата и за да вдъхнат свежест и живот, растенията намират своето място в скандинавските домове. Цветята в стаята вдъхват цвят и определено допринасят за приятното усещане и уюта.

10. Уютен текстил

Скандинавският дизайн може да не използва множество доминиращи като количество и дизайн шалтета или възглавници за декор, но тези, които са ще срещнем, със сигурност са ефективни като допълнение на атмосферата. Текстилът, използват в скандинавските домове, носи комфорт, топлина и допринася за ефективния релакс на всеки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *