9 трика за обзавеждане на малък апартамент

Малките апартаменти определено са по-бюджетни – по-ниска цена, по-нисък наем, често са по-близо до оживените райони и в центъра на града. Би било чудесно да сме наясно с някои тънкости при обзавеждането им.

Погрешна стратегия, на която хората често стават жертва при обзавеждането на малки апартаменти, е че отдават целия фокус върху функционалността, а не върху дизайна. Вашият апартамент може да не разполага с достатъчно място, но това не означава, че трябва да го лишим от стил. Напротив, намирането на правилния баланс между двете е изключително важен за създаването на атмосфера, в която ще се чувствате удобно в бъдеще. Трябва да се съсредоточите върху обзавеждането на дома си с мебели и детайли, които отговарят на вашите нужди, като същевременно изразяват вашата лична естетика. Тук ще дадем няколко съвета, които гарантират, че ще извлечете максимума от пространството, което имате, влагайки своята индивидуалност в дизайна.

1. Внимателно очертайте отделните зони

На пръв поглед отворената концепция  може да изглежда като най-добрия подход при обзавеждане на малък апартамент. С течение на времето, обаче, липсата на дефиниция за пространството може да бъде объркващо и да направи обзавеждането нефункционално и безидейно.

Направете всичко възможно, за да определите отделни области и дайте на всяка област конкретна идея. Поставете палтото и стойките за обувки до вратата. Поставете бюфет между кухнята и зоните за хранене за по-лесно обслужване и допълнително пространство за съхранение.

2. Инвестирайте във функционални мебели

Когато обзавеждате малко пространство, всеки сантиметър е важен. Възползвайте се максимално от пространството, което имате, като инвестирате в мебели, които ще изпълняват двойна функция. Вместо да се опитвате да работите с пространството си около мебелите, съсредоточете се върху закупуването на модели, които ще работят за вас. Може да изберете разтегателен диван, който се трансформира в легло, предлагащ едновременнои място за съхранение или разтегателна маса за хранене, която ще бъде компактна през по-голямата част от времено, но ще бъде и функционална, когато имате повече гости.

3. Преосмисляне на неизползваните пространства

След като разполагате с по-ограничено пространство, знаете, че се налага да съхранявате по-големи съдове за печене във фурната, да изпозлвате кухненските шкафове за съхранение и на други предмети, да съхранявате предмети в кутии под леглото. Но някога замисляли ли сте, чеможе би не използвате пространството си по възможно най-ефективния начин? Предизвикайте себе си да огледате апартамента си и да идентифицирате всички „мъртви пространства“ или пространства, които понастоящем не служат за полезна цел. Помислете за неизползваните ъгли и празни стени. След това се опитайте да обмислите начини да използвате тези пространства в своя полза. Изберете ъглов стелаж, за да си осигурите място за съхранение на вашите най-важни неща. Поставете няколко кутии върху хладилника и ги използвайте, за да съхраните по-малко използваните сервизи.

4. Обмислете алтернативни пространства за съхранение

При планирането на най-добрия начин да използвате пространството е важно да се мисли вертикално, както и хоризонтално. Високите, тесни системи за съхранение са най-добрият избор, когато се опитвате да получите най-много от най-малкото пространство. Поставете два еднакви рафта  за книги от двете страни на вратата или пък голяма секция, който се простира от пода до тавана

5. Изберете организационна система

Всеки знае, че опциите за съхранението са ключови, когато става дума за живеене в малки апартаменти. Нуждаете се от предмети, които да ви помогнат да скриете хаоса от многото предмети. Инвестирайте в някои организатори, които ще ви помогнат да въведете ред. Поставянето на малки кошници по рафтовете създава еднообразен поглед, скривайки хаоса далеч от погледа.

6. Изберете светли цветове

Придържайте се към светлата гама при избора на цветове за вашия апартамент. Докато богатите, по-тъмните цветове имат тенденция да правят пространствата по-малки за окото, светлите нюанси отварят нещата обратно.

7. Огранизирайте пространството чрез мебелите и декора

Повечето малки апартаменти могат да бъдат огранизирани, чрез мебелите, които избирате. Те ще ви помогнат да обособите отделни зони и да разделите пространството.

8. Изберете тенденцията за плаващ дизайн

Големите, обемисти мебели могат да свият пространството допълнително. Вграждането на плаващи елементи във вашия дизайн може да отвори пространството и да осигури функционалност.

Опитайте се да използвате плаващи рафтове вместо секция. По отношение на мебелите, моделите с крака ще създадат излюзия, че заемат по-малко място от тези, които са директно на пода.

10. Редовно разчиствайте апартамента си

Естествено е да се натрупват предмети на различни места из жилището ви, особено при по-малки пространства. Имайте в предвид, че когато живеете в малък апартамент, бъркотията е много по-очевидна.

Полагайте усилия редовно да оглеждате жилището си и да преоцените какво трябва да съхраните и кое да изхвърлите. Ще се изненадате колко много предмети са излишни и колко по-просторен изглежда дома ви, след като приключите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *